Adela Hanafi, presedinele Asociatiei CONIL

Adela Hanafi, femeia care a învins boala fiului său.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dacă admir ceva din tot sufletul, sunt oamenii care-şi urmează visul până la capăt indiferent de greutaţi şi părerile celor din jur. Când am cunoscut-o pe Adela, am realizat că este cel mai bun exemplu pe care l-aş putea da când vine vorba despre devotament, iubire, loialitate şi dăruire.

Nu trebuie să-i pui prea multe întrebări ca s-o faci să vorbească. Îi place să-şi spună cu modestie povestea, să retrăiască aminiri din copilăria lui Kuky, băiatul său de 15 ani, să descrie fiecare copil din grădiniţele pe care le-a înfiinţat şi le iubeşte din tot sufletul. Şi face toate astea uitându-se cu duioşie la micuţul Dinu care s-a născut cu doar două săptămâni în urmă.

A fost odată…

…ca niciodată o tânără ambiţioasă care urma un MBA în Economie tocmai în Cairo, avea 24 de ani şi aducea pe lume un băieţel minunat, pe Kuky. Pe vremea aceea făcea voluntariat într-un centru pentru copii cu dizabilităţi din capitala egipteană. Nici nu bănuia pe atunci că experinţa de acolo îi va schimba definitiv destinul. Odată cu trecerea primilor doi ani din viaţa băieţelului, Adela realiza că el este diferit faţă de ceilalţi copii. După consultarea mai multor specialişti a venit şi diagnosticul: ADHD într-o formă severă. Afecţiunea îl împiedica pe băiat să facă achiziţii cognitive, să fie alături de copii de vârsta lui, să se bucure de savurarea unei prăjituri într-o cofetărie, de freamătul parcurilor în serile de vară. Numai o mamă poate şti ce este în sufletul ei când îşi vede copilul izolat şi respins de societate.

Familia i-a fost alături

Erau zile în care nu mai avea putere să lupte, era prea tânără pentru încercări atât de mari, însă familia, bunicile şi sora i-au fost aproape, i-au şters lacrimile când plângea, au avut mereu o vorbă caldă, de încurajare, au crezut în ea şi-n puterea sa de a-l vindeca pe Kuky. S-a lovit de multe mentalitaţi învechite, de cadre didactice care i-au respins copilul, de părinţi care nu-şi lăsau picii să se joace alături de el. Dar deja nu mai conta nimic, Adela ştia că va veni ziua în care fiul său îi va vorbi corect, va merge la şcoală şi-i va face o prietenă. Nimeni şi nimic n-a reuşit s-o mai clintească din crezul său.

Grădiniţa unicat

A muncit enorm să-şi recupereze băiatul, a învăţat pentru el, s-a bucurat de fiecare achiziţie a celui mic. A început să se gândească tot mai mult la sutele de părinţi care au copii cu cerinţe educaţionale speciale, care se confruntă cu aceleaşi probleme care ale sale. Ce-i drept, în România legi referitoare la includerea copiilor cu probleme în grădiniţele şi şcolile de masă există, însă nu prea le aplică nimeni! Aşa că s-a gândit ce-ar fi să înfiinţeze o grădiniţă în care să înveţe laolaltă copii indiferent de vârstă, naţionalitate şi, mai ales, de gradul de dezvoltare mentală?! Era un vis frumos, dar destul de greu de pus în practică. Numai un om ca Adela o putea scoate la capăt! Şi-a făcut planuri, a obţinut aprobări şi finanţări, a găsit un sediu, personal, a trecut toate criteriile birocratice şi, în primăvara lui 2005 a deschis porţile grădiniţei Conil. Mulţi au întrebat-o de ce se zbate atât de mult pentru alţii şi nu-şi vede mai bine de propriul copil. „De ce să fie rău? E bine, fiindcă mă încăpăţânez şi mă lupt pentru visurile mele. Pentru că, într-un fel, fac ceva special, ceva bun, la care nu s-au gândit alţii. Şi îmi place ceea ce fac, chiar dacă asta înseamnă ore şi zile pierdute, stres, oboseală şi tracasari nenumărate“.

Nu aştepta minuni din Cer, crează-le tu!

Cam asta obişnuieşte Adela să-şi spună zilnic. Credinţa, munca, iubirea şi oamenii din jur au ajutat-o să aibă alături cât mai mulţi copii, Conil a devenit un fenomen în peisajul grădiniţelor bucureştene. Părinţii au înţeles cât de important este să participe la procesul educaţional copii diferiţi. „Cele mai importante obstacole întâlnite au fost mentalitatea oamenilor şi lipsa de toleranţă; dar, cu multă perseverenţă, răbdare şi calm am reuşit să schimbăm mentalităţile celor care vin la noi. Din nefericire există încă şi astăzi oameni care nu au înţeles că toţi copiii merită o şansă şi că cei aflaţi într-o astfel de situaţie nu şi-au ales acest lucru. Se întâmplă uneori ca parinţii care ne vizitează pentru înscriere să nu ne aleagă pentru faptul că la gradiniţa noastră exista clase speciale pentru copii cu dizabilităţi sau care au cerinţe educatorii speciale (CES).“ Conil înseamnă acum trei sedii de grădi, un after school, un centru de perfomanţă (în care copii beneficiază de cursuri gratuire) şi Festivalul Conil devenit deja tradiţie pentru şcolile şi grădiniţele din capitală.

Povestea merge întotdeauna mai departe

Pe „Miss Adela“ o iubeşte toată lumea: angajaţii, părinţii, copii şi bineînţeles familia. Este un magnet de iubire, de zâmbet, de bun simţ şi de compasiune. N-am văzut-o niciodată tristă, n-am auzit să se fi supărat vreodată pe cineva. Este un model pentru toţi cei care-i sunt în preajmă. Dacă vreţi este genul acela de om pe care nu-l întâlneşti de multe ori în viaţă, dar care-ţi rămâne-n minte ca un exemplu ce trebuie urmat. Te gândeşti dacă a meritat să sufere la început, să treacă prin atâtea greutaţi. Dar oare merită cineva să sufere în lumea asta? Sufletul său extraordinar a făcut-o să transforme durerea într-un „combustibil“ pentru un viitor mai bun pentru sine, dar şi pentru semeni. A schimbat destine şi ea s-a schimbat mult, este o femeie puternică şi independentă. Ce va face de acum înainte? „Mă voi dedica în continuare proiectelor de integrare a copiilor cu dizabilităţi şi voi încerca să continui acest drum de formare al copiilor, de la gradiniţă şi până la angajare. Voi fi mereu alături aceşti copii care întotdeauna mi-au părut a fi aleşi pentru a ne testa nouă bunătatea, gradul de toleranta, înţelegerea şi înţelepciunea! Mă voi dedica exclusiv lor şi sper ca munca mea să aducă bucurie copiilor şi părinţilor aflaţi în situaţii dificile!“

Pe Dinu l-a adus Moş Crăciun

De câţiva ani buni când era întrebată ce vrea să-i aducă Moşul ea răspundea simplu „un bebe“. Când am cunoscut-o eu, pe la jumătatea lui octombrie, era însărcinată şi radia de fericire: „Anul acesta Moş Crăciun îmi va aduce un bebeluş!“ A venit la lucru până când i-a venit termenul să nască. Grădiniţa este viaţa ei, aşa cum sunt copii şi familia, ea nu este capabilă să facă disctincţia între cele două aspecte ale vieţii sale. Munca şi viaţa personală sunt unul şi acelaşi lucru. În ambele a investit aceleaşi sentimente, devotament, credinţă şi sacrificiu. Dinu, aşa l-a numit pe cel de-al doilea băiat are de ce să fie mândru de mama lui şi de fratele mai mare! Sunt doi oameni puternici, care au trecut prin multe şi care-l iubesc ca pe o minune ce este. „Kuky e foarte încântat că are un frate mai mic, chiar dacă este o diferenţă de 15 ani între ei, sunt sigură că se vor înţelege bine, ca doi fraţi crescuţi cu multă iubire. Îmi doresc tot binele din lume pentru copii mei, dar şi pentru toţi copii din lume!“

Epilog

Am ales să vă spun povestea Adelei, acum de Sărbători, pentru că-n această perioadă, mai mult ca niciodată ne gândim cum să fim mai buni, mai aproape de semeni, să dăruim cât mai mult din frumuseţea sufletului nostru. Femeia de azi este o stare de spirit, a ta, dragă cititoare, a Adelei, a mea, a celor din redacţie care se trezesc în fiecare dimineaţă cu gândul la tine. M-am gândit că, printre atâtea greutăţi cu care te confrunţi în ultimul timp, ţi-ar prinde bine să ştii că sunt oameni care se dau pe ei la o parte când vine vorba de binele altora, că sunt femei puternice, ca şi tine, care-şi duc visul până la capăt. Mesajul ei e simplu: Crede în tine, în puterea ta, în ţelul tău şi vei reuşi. Poate nu imediat, dar Dumnezeu nu lasă nerăsplătiţi pe cei cu sufletul curat!

CITAT: „Femeilor care visează la o schimbare în viaţa lor şi a celor din jur le spun că trebuie să îşi urmeze visul. Trebuie să existe o motivaţie foarte puternică şi toate resursele să fie canalizate în vederea atingerii obiectivului propus. Cu multă pasiune şi dragoste pentru ceea ce faci, orice vis poate fi atins!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s